Menu

Oproepkrachten en uw ziekteverzuimverzekering

woensdag 13 november 2019

Oproepkrachten en uw ziekteverzuimverzekering

Een oproepkracht heeft geen vast salaris, maar krijgt alleen betaald als hij of zij komt werken. Zo kunt u als ondernemer goed inspelen op drukke en minder drukke periodes. Maar hoe zit het als een oproepkracht ziek of arbeidsongeschikt wordt? Wat zijn dan de regels? In deze blog vertellen we hoe het zit met oproepkrachten en de ziekteverzuimverzekering. 

Oproepkrachten in de WAB

Er is sprake van een oproepovereenkomst als de werknemer geen loon ontvangt over de uren dat hij niet werkt, het aantal uren werk niet is vastgelegd in een tijdvak en het recht op loon ongelijkmatig is verspreid.

Met de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) worden per 1 januari 2020 een aantal regels omtrent oproepkrachten verduidelijkt. Daar schreven wij over in onze blog Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB): gevolgen voor werkgevers.

Loondoorbetaling bij ziekte

Als een oproepkracht drie maanden iedere week of 20 uur per maand werkt, wordt er niet meer gesproken over een oproepkracht. Er is dan sprake van een werknemer met een arbeidsovereenkomst met vaste uren. Ook de nieuwe regels van de WAB brengen met zich mee dat een oproepkracht sneller recht op een contract met een vast aantal uren. Dit heeft tot gevolg dat u verplicht bent het loon door te betalen in geval van ziekte.

Oproepkrachten en de ziekteverzuimverzekering

De beslissing wel of niet meeverzekeren van oproepkrachten in uw inkomensverzekeringen, is afhankelijk van het beleid omtrent oproepkrachten in uw organisatie. Maakt u veel gebruik van verschillende oproepkrachten? Is dit gedurende het hele jaar of een specifieke periode? Houdt u goed in de gaten of zij recht hebben op een arbeidsovereenkomst met vaste uren?

Wij raden het aan oproepkrachten mee te verzekeren in uw ziekteverzuimverzekering. Het risico van uitsluiten is dat er toch een verplichting tot loondoorbetaling bij ziekte kan ontstaan en u deze kostenpost volledig zelf moet dragen.

Advies over het wel of niet meeverzekeren van oproepkrachten

De specialisten van verzuimroute.nl helpen u graag bij de beslissing voor het wel of niet meeverzekeren van oproepkrachten in uw verzuimverzekering. In ons advies kijken we ook naar andere inkomensverzekeringen zoals de WGA-hiaatverzekering en WGA-eigenrisicodragen. Een afspraak maken? Bel 0172 82 00 24 of vul het contactformulier in.

Afspraak advies over oproepkrachten en verzuim

©2020 verzuimroute.com