Financiële zorgen medewerkers en duurzame inzetbaarheid

Financiële zorgen medewerkers en duurzame inzetbaarheid

Dinsdag 23 juni 2020

Financiële zorgen medewerkers en duurzame inzetbaarheid

Zijn financiële zorgen een probleem van de werknemer? Of is het een gezamenlijk probleem van de werknemer en de werkgever? In deze gastblog legt budgetcoach Caroline Hertog uit waarom het voor werkgevers verstandig is mee te denken en werken aan een oplossing wanneer een werknemer financiële zorgen heeft.

De effecten van geldzorgen

Geldzorgen nemen je in beslag. Ze laten je niet los omdat je er constant mee geconfronteerd wordt. Privé zorgt dit voor stressklachten als slecht slapen en spanningen. Deze effecten van geldzorgen werken door op het werk. Denk aan verhoogd ziekteverzuim, fouten en ongelukken door concentratieverlies en extra begeleiding. Een flinke kostenpost voor een werkgever.

Invloed op de duurzame inzetbaarheid

Omdat de impact van financiële zorgen groot is, heeft het direct invloed op de duurzame inzetbaarheid van werknemers. De productiviteit gaat omlaag en de kans op langdurige uitval is groot. Door geldproblemen te voorkomen en hulp te bieden bij het oplossen van schulden profiteren zowel de werknemer als de werkgever. Beiden krijgen weer tijd en ruimte om zich volledig op het werk te richten.

Wat kunt u als werkgever doen om financiële problemen tegen te gaan?

Een werknemer begint zelf niet snel over geldzorgen. Schaamte en angst voor wat anderen zullen denken, weerhoudt mensen hierover te praten. Dit is jammer want één op de zes huishoudens heeft betalingsachterstanden. Snij daarom, bij een vermoeden, als werkgever het onderwerp zelf aan. Vraag ook bij ingrijpende gebeurtenissen (overlijden, mantelzorg, scheiding, kinderen krijgen) of er misschien behoefte is aan tijdelijke financiële begeleiding door een budgetcoach. Door deze benadering verlaag je de drempel om over geldzorgen te praten. Je kan als werkgever tenslotte alleen meedenken en hulp aanbieden wanneer het onderwerp bespreekbaar is.

Financiële hulp als arbeidsvoorwaarde

Financiële begeleiding aanbieden is een unieke, onderscheidende arbeidsvoorwaarde. Door je werknemers te informeren dat tijdelijke ondersteuning door een budgetcoach wordt gefaciliteerd, verklein je de drempel om hier gebruik van te maken. Het blijft wel belangrijk dat je als werkgever het initiatief tot een gesprek neemt. De drempel om het onderwerp zelf aan te snijden is voor veel werknemers te hoog.

De belangrijkste voordelen voor werkgevers bij het aanbieden van financiële hulp

  • Verlagen ziekteverzuim
  • Verbeteren duurzame inzetbaarheid
  • Onderscheidende arbeidsvoorwaarde
  • Hogere loyaliteit werknemers