Gezondheidsmanagement: vitaliteit op de werkvloer stimuleren
Gezondheidsmanagement richt zich op maatregelen om gezondheid en inzetbaarheid te bevorderen. Gevolg hiervan is dat de verzuimcijfers zullen dalen, maar dit is niet de focus.
Gezondheidsmanagement biedt kansen voor ieder bedrijf
Is gezondheidsmanagement alleen voor grote bedrijven? Bedrijven die een fulltime specialist hiervoor in dienst hebben? Zeker niet! Onze adviseurs kunnen u op weg helpen om hemakkelijk zelf de eerste stappen in uw eigen organisatie te zetten.
Adviesgesprek gezondheidsmanagementHet verschil tussen verzuimmanagement en gezondheidsmanagement
Verzuimmanagement gaat over de aanpak van verzuim. Het gaat onder andere over het begeleiden van zieke medewerkers en analyse van verzuimcijfers. Als u zich alleen richt op verzuim, loopt u achter de feiten aan. Ons advies is daarom: draai het om. Gezondheidsmanagement richt zich juist op het vasthouden van gezondheid. Medewerkers fit houden dus.
Coachende rol voor werkgevers bij gezondheidsmanagement
Als werkgever moet u zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Medewerkers zijn in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het vitaal zijn en blijven. Maar als werkgever kunt u hier wel een coachende rol spelen. Want een fulltime medewerker brengt jaarlijks 25% van zijn tijd door op het werk. Belangrijk dus dat ook in de werkomgeving de gezondheid wordt gestimuleerd.
Gezondheidsmanagement en fysieke gezondheid
Eén van de aspecten van gezondheid en vitaliteit is fysieke gezondheid. Vaak wordt hierbij gedacht aan zwaar werk zoals tillen, dragen en bukken. Maar het gaat zeker niet alleen daar om. Langdurig zitten wordt bijvoorbeeld een steeds groter probleem.
Tips over fysieke gezondheidMentale gezondheid en duurzame inzetbaarheid
Mentale gezondheid is een belangrijk aandachtspunt bij gezondheidsmanagement. Er zijn genoeg manieren om hier aandacht aan te besteden, ook in de werkomgeving.
Tips over mentale gezondheid