Advies WGA-eigenrisicodragen per 1 januari

Advies WGA-eigenrisicodragen per 1 januari

Dinsdag 4 augustus 2020

Advies over WGA-eigenrisicodragen per 1 januari

De meeste werkgevers maken vóór 1 oktober een keuze over de WGA in het volgende jaar. U bepaalt zelf of u volgend jaar WGA-eigenrisicodrager bent of niet. Het eigenrisicodragerschap WGA geldt voor werknemers met een vast dienstverband, maar ook voor werknemers met een flex-dienstverband. Onze specialisten op het gebied van verzuim en arbeidsongeschiktheid helpen u met het maken van de juiste keuze.

Is het UWV of eigenrisicodragen beter voor uw bedrijf?

Door verschillende scenario’s door te rekenen en een goede vergelijking te maken, wordt duidelijk wat nu de beste optie voor u is. Verzeker ik de WGA bij het UWV of word mijn bedrijf eigenrisicodrager bij een verzekeraar? Het UWV is vaak voordeliger, maar als eigenrisicodrager houdt u veel meer grip op verzuim en de premie die u in de toekomst betaalt. Een zieke werknemer wordt door een verzekeraar ook beter begeleid naar re-integratie dan door het UWV.

Premie bij UWV is gebaseerd op eigen WGA-instroom en/of sectorpremie

  • Voor bedrijven met een loonsom tot € 331.000,- geldt bij het UWV een sectorpremie. De premie wordt dus niet verhoogd als uw bedrijf te maken krijgt met langdurig verzuim. U wordt niet afgerekend voor (oud-)werknemers die de WGA instromen. Alleen als de gehele sector het slecht doet, gaan alle bedrijven uit de meer betalen.
  • Voor bedrijven met een loonsom tussen € 331.000,- en € 3.310.000,- wordt de premie vastgesteld op basis van de sectorpremie met een toeslag of korting op deze premie op basis van de eigen instroom in de WGA. 
  • Voor grote werkgevers (loonsom boven € 3.310.000,-) is de premie die het UWV berekent volledig afhankelijk van de eigen instroom in en uitkeringslasten van de WGA.

Uw mogelijkheden als u nu bij het UWV verzekerd bent

  1. Niets veranderen en dus blijven bij UWV.
  2. Werkgevers die WGA-eigenrisicodrager willen worden, moeten dit vóór 1 oktober regelen. De Belastingdienst moet namelijk een garantieverklaring afgeven.

Uw mogelijkheden als u nu WGA-eigenrisicodrager bent

  1. U krijgt een verlengingsvoorstel van uw huidige verzekeraar. Als u het voorstel accepteert, wordt uw verzekering verlengd.
  2. Overstappen naar een andere verzekeraar kan interessant zijn. Mogelijk kan de dienstverlening rondom langdurig zieke en arbeidsongeschikte medewerkers beter of is een voordeligere verzekering mogelijk.
  3. U kunt ook terugkeren bij het UWV. Ook deze beslissing moet u vóór 1 oktober nemen. De Belastingdienst moet uw aanvraag namelijk drie maanden voor 1 januari ontvangen. U moet dan minimaal drie jaarverzekerd blijven bij het UWV.

Hulp van adviseurs verzuimroute.nl bij keuze WGA-eigenrisicodragen

Wilt u een uitgebreid advies? Dan hebben wij onder andere de Beschikking WHK (werkhervattingskas) die u van de Belastingdienst ontvangt nodig. Aan de hand van de aangeleverde gegevens kunnen wij een analyse maken. Wij maken een vergelijking tussen het UWV en de private verzekering en tussen verzekeraars onderling. Wij berekenen meerdere scenario's voor u door in een duidelijk adviesrapport. Vul onderstaand contactformulier in om een afspraak te maken.

Aanvragen advies over WGA-eigenrisicodragen